Dan Ariely: The Upside of Irrationality
“This experiment taught us that sucking the meaning out of work is surprisingly easy. If you’re a manager who really wants to demotivate your employees, destroy their work in front of their eyes. Or, if you want to be a little subtler about it, just ignore them and their efforts. On the other hand, if you want to motivate people working with you and for you, it would be useful to pay attention to them, their effort, and the fruits of their labor.”
Mitä hyötyä voi olla irrationaalisuudesta? (Ja jätetään nyt väliin se kiistely siitä, onko ihminen rationaalinen vai irrationaalinen, ihminen on hämmästyttävän irrationaalinen!) Dan Arielyn The Upside of Irrationality pyrkii osoittamaan, että inhimilliset ”virheemme” voivatkin johtaa inhimillisempiin, luovempiin ja kestävämpiin ajattelutapoihin ja toimintamalleihin kuin ratio. Ymmärtämällä näitä taipumuksia voimme kehittää parempia työympäristöjä, ihmissuhteita ja henkilökohtaisia toimintamalleja hyvinvoinnin (ja tehokkuuden) lisäämiseksi.
Kirjan ajatuksia voisi tiivistää esim. näin:
Merkityksen tuoma motivaatio
- Irrationaalisuus: Ihmisiä ei motivoi vain raha, vaan he kaipaavat merkityksellisyyttä työhönsä. (jos tätä nyt sitten pitää irrationaalisuutena, monessa bisnesympäristössä väitän, että keskitytään liian vähän merkitys-asioihin)
- Hyöty: Kun työ tuntuu merkitykselliseltä, ihmiset ovat sitoutuneempia, tuottavampia ja tyytyväisempiä. Tämä irrationaalinen pyrkimys merkitykseen luo parempia työpaikkakulttuureja ja lisää luovuutta.
2. Sopeutuminen haasteisiin ja menetyksiin
- Irrationaalisuus: Ihmiset usein pelkäävät negatiivisia tapahtumia, uskoen niiden olevan tuhoisia.
- Hyöty: Todellisuudessa ihmiset sopeutuvat yllättävän hyvin vaikeuksiin. Kun ymmärrämme sopeutumiskykymme, voimme paremmin selviytyä vaikeista tilanteista.
3. Palkitsemisjärjestelmät ja kannustimet
- Irrationaalisuus: Suuret palkkiot eivät aina paranna suoritusta; liiallinen paine voi heikentää tuloksia.
- Hyöty: Tämä oivallus auttaa luomaan tasapainoisempia kannustinjärjestelmiä, jotka motivoivat ilman liikaa stressiä.
4. Sosiaaliset yhteydet ja luottamus
- Irrationaalisuus: Ihmiset pyrkivät toimimaan oikeudenmukaisesti, vaikka se olisi heille haitallista.
- Hyöty: Tämä oikeudenmukaisuuden tarve ylläpitää sosiaalisia normeja, luottamusta ja yhteistyötä, jotka ovat välttämättömiä toimivalle yhteiskunnalle ja terveille ihmissuhteille.
5. Luovuus epätäydellisyyden kautta
- Irrationaalisuus: Täydellisyyden tavoittelu voi estää innovointia, kun taas virheiden salliminen voi johtaa läpimurtoihin.
- Hyöty: Epätäydellisyyden hyväksyminen voi edistää luovuutta ja joustavuutta.
6. Tunteiden rooli päätöksenteossa
- Irrationaalisuus: Tunteisiin perustuvat päätökset voivat vaikuttaa epäloogisilta.
- Hyöty: Tunteet antavat arvokasta intuitiota ja kontekstia, mikä auttaa tekemään parempia päätöksiä epävarmoissa tilanteissa.
7. Sopeutumiskyky ja perspektiivi
- Irrationaalisuus: Havaintomme ja reaktiomme ovat usein puolueellisia tai epäjohdonmukaisia.
- Hyöty: Tämä joustavuus mahdollistaa tilanteiden uudelleenkehystämisen positiivisesti, mikä auttaa selviämään haasteista ja löytämään uusia mahdollisuuksia.
“If companies really want their workers to produce, they should try to impart a sense of meaning – not just through vision statements but by allowing employees to feel a sense of completion and ensuring that a job well done is acknowledged. At the end of the day, such factors can exert a huge influence on satisfaction and productivity.”