Hans Rosling: Faktojen maailma (suom. Matti Kinnunen)
”Kun sanotaan, että ’asiat muuttuvat paremmiksi’, annetaanko ymmärtää, että kaikki on hyvin ja että meidän kaikkien pitäisi ottaa rennosti ja olla murehtimatta? Ei, ei suinkaan. Onko siitä apua, että on valittava joko huono tain parempi? Ei suinkaan. Se on sekä että. Se on sekä paha että parempi. Parempi ja paha, samaan aikaan. Näin meidän pitää ajatella maailman nykytilasta.”
Hans Rosling on ollut mielessäni viime vuosina usein. Hän kuoli vuonna 2017, ei ehtinyt nähdä globaalia pandemiaa, Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, Gazan kansanmurhaa ja maailman jakautumista pelottavasti tavalla, jossa iltapäivälehdet laskevat todennäköisyyksiä maailmansotaan. Tekisi mieli kysyä (ivallisella äänellä), että vieläkö olet sitä mieltä, että ”asiat ovat paremmin kuin luulet”, hä?
Toivoisin tältä ehkä vakuuttelua, että edelleen, vaikka ilmastonmuutosta ei tunnuta pystyvän hidastamaan, ollaan tilanteessa, jossa on yhtä aikaa parempi ja paha.
Faktojen maailma on kuitenkin edelleen kurantti, sen perusajatus on kirkas: olisi hyvä liikkua faktojen maailmassa, jos ja kun halutaan ratkoa ihmiskunnan visaisia haasteita. Ei siksi, että voitaisiin vähätellä asioita vaan pikemminkin siksi, että ratkotaan oikeita ongelmia. Hän kertoo kuinka fiksut, akateemisesti koulutetutkin, ihmiset ovat tietotasoltaan simpassin tasolla, siitä tasosta on vaikea tunnistaa edes oikeita ongelmia. Me tartumme asioihin, jotka herättävät tunteita sen sijaan, että tarttuisimme asioihin, joilla on väliä. Populistinen politiikka, joka perustuu pelotteluun ja liioitteluun – ei faktoihin – hämää meitä ja yhteiskuntana saatamme liikkua väärään suuntaan.
Ennen kaikkea Rosling antaa ajattelullaan myös toivoa. Siitä, että kaikki ei ole hukassa, asioihin voi vaikuttaa, lopputulosta parantaa. Olkaamme siis possibilisteja!
”Minua kutsutaan usein optimistiksi, koska näytän heille valtavan edistyksen, josta he eivät tienneet. Se suututtaa minua. Minä en ole optimisti. Se saa minut kuulostamaan sinisilmäiseltä. Olen hyvin vakava ’possibilisti’, mahdollisuuksien etsijä. Olen keksinyt sanan itse. Se tarkoittaa sellaista ihmistä, joka ei toivo ilman syytä mutta ei liioin pelkää ilman syytä, sellaista ihmistä, joka vastustaa johdonmukaisesti ylidramaattista maailmankuvaa. Possibilistina näen kaiken tämän edistyksen, ja se täyttää minut varmuudella ja toivolla, että edistys on edelleen mahdollinen. Se ei ole optimismia. Se tarkoittaa selvää ja rationaalista käsitystä siitä miten asiat ovat. Se tarkoittaa maailmankuvaa, joka on rakentava ja käyttökelpoinen.”
Sanottakoon vielä, että tämä on suomennettu hieman kömpelösti ja se tekee kirjoittajasta turhaan vähän naiivin oloisen.