”Voit olla tietoinen jostakin ja tarttua siksi toimeen. Tai voit tietää jotain ja kääntää katseesi pois, koska pelkäät tietämisesi seurauksia.”
Jos kuvittelet olevasi keskivertoa tietoisempi maailman vääryyksistä, Bregman pudottaa todellisuuteen: tietoisuus on yliarvostettua. Tekeminen ratkaisee. Tämä kirja pakottaa katsomaan peiliin, josta saattaa katsoa vähemmän täydellinen ihminen takaisin. Saatat olla esimerkiksi intohimoinen nettiaktivisti, idealistinen mutta kunnianhimoton, sanoo Bregman. Tai ehkä olet ihminen, joka pysyttelee mukavuusalueellaan ja syö lihaa, koska ”näin on aina tehty”. Kunnianhimoinen oleminen on usein epämukavaa.
”Ihanteitaan ei menetä kerralla vaan vähitellen.”
Bregman ei kehota syyttämään muita, vaan toimimaan siellä, missä toiminta on tarpeen. Ei tekosyitä. Hän antaa inspiroivia esimerkkejä ihmisistä ja liikkeistä, jotka ovat muuttaneet maailmaa vastoinkäymisistä huolimatta.
”Juuri siksi, että käytös on tarttuvaa, parempi maailma alkaa hyvinkin sinusta itsestäsi.”
Bregman painottaa myös, että meidän tulee tietää, mitä puolustamme. Usein on helpompaa tietää, mitä vastaan taistelee. Hän muistuttaa: ”Meidän on kuitenkin tiedettävä myös, mitä me kannatamme. Ei Martin Luther King sanonut: ’Minulla on painajainen.’ Hänellä oli unelma. Me tarvitsemme aktivisteja taistelemaan kaikkea vääryyttä vastaan tässä ja nyt, mutta tarvitsemme myös tulevaisuuden rakentajia, tulevaisuuden tekijöitä. Ihmisiä, jotka miettivät ennen kaikkea sellaisia ratkaisuja, joita ei vielä ole.”
Kirjan lopussa hän esittelee perustamansa Moraalisen kunnianhimon koulun: The School for Moral Ambition, jonka periaatteet ovat seuraavat:
1. Toiminta
Uskomme, että tiedostaminen on yliarvostettua.
2. Vaikutus
Haluamme vaikuttaa merkittävästi
3. Radikaali myötätunto
Teemme moraalisesta piiristämme mahdollisimman suuren.
4. Avarakatseisuus
Vaalimme uteliasta elämänasennetta
5. Lähimmäisyys
Uskomme hyvään ihmiseen
6. Elämänilo
Haluamme elää rikasta ja monipuolista elämää
7. Peräänantamattomuus
Olemme vakaasti päättäneet olla luovuttamatta
Rutger Bregman on hollantilainen historioitsija ja kirjailija, joka on tunnettu provokatiivisesta tyylistään. Viimeksi häneltä on ilmestynyt kirja Hyvän historia, jossa hän haastaa käsityksen siitä, että ihmiset olisivat luonnostaan itsekkäitä tai julmia. Hän väittää, että ihmiset ovat pohjimmiltaan hyviä ja yhteistyöhaluisia, tarjoten näin optimistisemman näkemyksen ihmisen luonteesta.
Hän on itse todennut olevansa kiusaantunut kirjan ympärille syntyneestä ”hyminästä” ja Moraalinen kunnianhimo ravisteleekin sitten hyminästä toimintaan. Pystymme parempaan.