Kirjahyllystä 239/366

Kirsi     28.8.2024     ,

Avainsanat:

Patrick Süskind: Parfyymi (suom. Markku Mannila)

“Ranskassa eli 1700-luvulla mies, joka kuului aikakautensa nerokkaimpiin ja vastenmielisimpiin hahmoihin, vaikka moisista ilmestyksistä ei noihin aikoihin ollutkaan minkäänlaista pulaa. Tämä kirja kertoo hänen tarinansa. Hänen nimensä oli Jean-Babptiste Grenouille, ja jos se onkin – päinvastoin kuin monet muut nimet, sellaiset kuin de Sade, Saint-Just Fouché, Bonaparte jne – jäänyt sittemmin unohduksiin, niin näin ei varmaankaan ole käynyt siksi että Grenouillen omahyväisyys, ihmisviha ja moraalittomuus, sanalla sanoen jumalattomuus, olisi ollut jollain tavoin lievempää ja vähäisempää kuin häntä kuuluisampien hämärämiesten, vaan siksi että hänen neroutensa ja kunnianhimonsa rajoittuivat yksinomaan sellaiselle alueelle, josta ei jää historiaan minkäänlaisia jälkiä: hajujen katoavaan maailmaan.”

Jean-Baptiste oli ainutlaatuinen mies, joka ei tuoksunut/haissut miltään. Samalla hänen oma hajuaistinsa oli mielettömän tarkka ja vahva. Hän löysi elämälleen tarkoituksen: hänen ainoa kunnianhimonsa oli tulla maailman parhaaksi parfyymintekijäksi.

Sitten asiat alkoivat mennä pieleen. Kirjahan on murhatarina, jonka loppu on kannibalistisen karmaiseva. Jean-Baptiste haluaa tuoksua itse vastustamattomalle ja hän murhaa nuoria naisia ja ”ottaa” näiden ominaistuoksun. Lopussa – juonipaljastus – hän on kehittänyt itselleen niin magneettisen tuoksun, että joukko ihmisiä hyökkää tämän kimppuun ja syö hänet elävältä…

Parfyymi oli 80-luvun puolivälissä mieletön hitti ja kirjaa on myyty yli 15 miljoonaa kappaletta ja se on käännetty yli 40 kielelle. 1700-luvun Pariisissa tapahtuvan tarinan tunnelma on pahaenteinen ja kummallinen.

Muistan kirjan hyvin. Muistan, kuinka on tuntunut siltä, että luen jotain vähän ”kiellettyä”, olen ollut ehkä 18-vuotias tämän kirjan ilmestyessä suomeksi. En muistanut kirjan loppua. Sitä, että murhaaja tosiaan tavallaan onnistuu missiossaan liian hyvin.

Tämä on tyypillinen sellainen kirja, jota en varmasti lue uudelleen, mutta joka kuuluu aikansa ilmiönä ilman muuta kirjahyllyyn.