Tällä viikolla lukeminen oli enemmän faktaa kuin fiktiota. Tässä viikon suositukset.
- Brexitin jälkimainingeissa tuntui kiinnostavalta perehtyä siihen mikä tekee ryhmistä viisaampia. Cass R. Sunsteinin ja Reid Hastien kirja Wiser – Getting Beyond Groupthink to Make Groups Smarter on ansiokas jokaiselle, joka johtaa tiimiä, organisaatiota, poliittista ryhmää tai kutakuinkin mitä tahansa porukkaa oli kyse sitten perheestä tai futisjoukkueesta. Kirja käy läpi syyt, jotka tekevät ryhmistä tyhmempiä kuin mitä sen yksittäiset jäsenet ovat sekä keinot viisaannuttaa ryhmien päätöksiä. Kuinka luoda tunnelma, jossa mielipiteiden esittäminen on helppoa, erilaisia näkemyksiä arvostetaan ja päätökset ovat viisaita. Timen arvio kirjasta täällä.
- Ylellä alkoi keskiviikkona kesäsarja, jossa esitellään erilaisia helsinkiläisiä kivijalkayrityksiä ja sarja alkoi Kalliossa sijaitsevasta Tekstiili Selma Palmusta. Kauppias Häkkinen on reipas eläkeikäinen nainen, joka on mieluummin kaupassa myymässä kuin ”meloonina sängyssä”. Virkistävä ja sympaattinen juttu löytyy täältä.
- Guardian inspiroi ajatukseen kaupunkimarkkinoinnista. Jutussaan se listasi 10 parasta New York -kirjaa. Kyse ei ole mistään oppaista vaan romaaneista, joissa New York on osa kirjaa, sen tunnelmaa tai taustaa. Mitä jos Suomi ja Helsinki kutsuisi huippukirjailijoita muutamaksi kuukaudeksi Suomeen kirjoittamaan? Paul Auster tulisi vaimonsa kanssa. Heille tarjottaisiin kirjailijaresidenssiä niin pääkaupungissa, Järvi-Suomessa kuin Lapissakin. Salman Rushdie, V.S Naipaul, Toni Morisson, Margaret Atwood, Zadie Smith, Nick Hornby tai Stephen King kirjoittamaan kirjojaan muutamaksi kuukaudeksi Suomeen ja Helsinkiin. Pakostakin paikkakunta lipsahtaisi johonkin kirjaan mukaan. Eikö tämä olisi markkinointikampanjoitakin parempaa kaupunkimarkkinointia ja -viestintää? Kenties kirjasta vielä tehtäisiin elokuvakin…
- Michael Kinsley on amerikkalainen journalisti, jonka teräviä kolumneja voi lukea vaikkapa Vanity Fairista. Sen lisäksi Kinsley sai n. 20 vuotta sitten diagnoosin: parkinsonin tauti. Kirjassaan Old Age – A beginners guide hän käsittelee parkinsonin tautiaan ikääntymisen laboratoriona. Hän toteaa olevansa ikään kuin etujoukoissa kulkeva tiedustelija, joka raportoi meille mitä vanhentuessa tapahtuu. Kirja on muutakin kuin raportti parkinsonin taudista, se on vitsikkäästi kirjoitettu kirja vaikeasta asiasta, joka on inhimillisesti kiinnostava oli sitten kiinnostunut juuri tuosta taudista tai ei. Mitä meille tapahtuu kun mieli ei enää syystä tai toisesta olekaan terävimmillään? New York Timesin arvio kirjasta täällä.
- Koska kesä, niin grillaus. Ruoka.fi -lehti oli kokonaisuudessaan mökille lähtevä opus, jonka resepteistä riittää koko kesälle inspiraatiota. Sivusto löytyy myös täältä.