Meditaatio ja mindfulness alkavat olla jo arkikieltä, jota ei tarvitse selitellä. Se mikä joskus oli hippien hommaa on nyt osa urheilijoiden treenausta huippusuorituksiin. Samalla niistä on tullut työkaluja tehokkaampaan työn tekemiseen ja muutenkin parempana ihmisenä olemiseen. Motiivi meditaation harrastamiseen tai tietoisen läsnäolon kehittämiseen voi olla monenlainen. Osa haluaa rauhoittaa mieltään nykymaailman jatkuvassa informaatiotulvassa, osa pystyä keskittymään paremmin tekemisiinsä, osa ymmärtää itseään tai läheisiään paremmin, osa olemaan läsnä ihmissuhteissaan, osa parantamaan muuten vaan suorituksia, osa löytääkseen jotakin syvällistä hengellisyyttä. Voi olla, että vähän motiivista riippuen tapa löytää tai oppia näitä asioita voi myös olla vähän erilainen. Sen minkä toinen löytää retriitistä, toinen voi löytää hyvästä kirjasta.
Olen lukenut lukemattomia kirjoja aiheesta ja tähän mennessä kaksi ehdotonta suosikkia on tässä. Eivät ole esiteltynä paremmuusjärjestyksessä.
Ruby Waxin kirja A Mindfulness Guide for The Frazzled on mahdollisimman kaukana tekotärkeilevästä hengellisyyden oppikirjasta. Se ei tarkoita sitä, etteikö se olisi syvällinen kirja aiheesta, mutta tosikkomainen se ei ole. Ruby Wax on koomikko, joka sairastui vakavaan masennukseen ja joka ryhtyi parantamaan itseään siitä ulos. Hänen näkemyksensä on selkeä: paras ja kenties ainoa pysyvä tapa parantua masennuksesta on mindfulness – tietoisen läsnäolon ja itsensä ymmärryksen lisääminen, mielen tietoinen rauhoittaminen ja itsensä kuunteleminen. Kirja on hurjakin sukellus ihmisen mieleen. Lukukokemus on sillä lailla perverssi, että lukiessa vakavista asioista naurattaa. Ruby Wax nauraa itselleen, mutta ei armottomasti.
Kirja ei ole kuitenkaan vain kirja omasta kokemuksesta. Wax kiinnostui aiheesta sen verran paljon, että hankki itselleen koulutuksen tietoisen läsnäolon kognitiivisesta terapiasta Oxfordin yliopistosta. Kirja on täynnä uusinta tutkimustietoa, tietoa, jota harvoin saa näin viihdyttävässä ja samalla vakuuttavassa paketissa. The Telegraphin artikkeli kirjasta täällä.
Rohan Gunatillaken kirjoittama This is Happening on täysin toisenlainen kirja. Tämä on kirja siitä kuinka tietoista läsnäoloa voi konkreettisesti lisätä elämään. Tässä kirjassa ei neuvota lähtemään retriittiin vaan elämään elämää kutakuinkin niin kuin ennenkin ja lisäämään tietoisen läsnäolon hetkiä elämän väliin. Otetaan esimerkki. Kirjoittaja tunnistaa sen, kuinka suuri osa meistä räplää kännykkäänsä jopa addiktiivisesti päivän mittaan. Sen sijaan, että edes yrittäisit olla tekemättä sitä hän kehottaa tekemään sen tietoisesti. Koskettamaan puhelinta tietoisesti, miltä se tuntuu sormenpäissä, onko se kylmä vai lämmin, miltä sen kulmat tuntuvat jne. Jokainen arjen asia on mahdollista tehdä läsnäolevasti.
Gunatillake kannustaa lukijoita myös formaalimpaan meditoinnin harjoitteluun, mutta aloittamaan helpommasta.
Kirja lähtee kolmesta perussäännöstä:
1) Tee meditoinnista mobiilia toimintaa, jota voit tehdä missä vain
2) Mindfulness-harjoittelua pitäisi ohjata se mitä ihmiset haluavat eikä pelkkä joustamaton traditio
3) Ota teknologia osaksi ratkaisua, älä pidä sitä yksiselitteisesti ongelmana
Näkökulmat ovat virkistäviä tässä ajassa, jossa syvällinen ajattelu tuntuu olevan vain sitä kuinka teknologia aiheuttaa kamalan infoähkyn ja sosiaalinen media hirveän addiktion ja kuinka kaikkea pitäisi vaan hidastaa. Ongelma ei taidakaan olla sinänsä teknologia eikä edes mahdollisten häiriöiden määrä vaan ihmisen perusluonne, joka pyrkii aina mukavuusalueelle. Jos edessä on vaikea, tylsä tai pelottava tehtävä, ryhdymme etsimään korvaavia, mukavampia toimintoja. Nyt niitä on mistä valita.
Kirjoittaja kehottaa suunnittelemaan itselle sopivan tavan meditoida ja antaa siihen viidessä luvussa jokaisessa 10 esimerkkiä. Luvut on teemoitettu: keskittyminen, läsnäolo, selviytyminen, yhteys ja syvempi meditaation hengellinen merkitys.
Näkökulma on ihanan armollinen:
”It can be tempting to ask how much practice is actually enough? When people ask me this, what they tend to really mean is What is the least amount of practice I can get away with and still get what I want? The answer is simple: just a little bit more than you’re doing right now.”
Eikä tämäkään tyyppi ole ihan kuka vain: vuonna 2012 Wired listasi hänet top 50 ihmisten joukkoon, jotka tulevat muuttamaan maailmaa. Yksi mieli kerrallaan ilmeisesti.
Rohania voi seurata twitterissä @rohan_21awake ja Ruby Waxia @rubywax