Joulukalenteri 2016, 17. luukku

Kirsi     17.12.2016     , ,

Levottoman lukijan joulukalenteri esittelee 24 kirjaa, jotka kannattaa lukea ja/tai ostaa lahjaksi.

17. luukun takaa paljastuu: Jens Andersen: Astrid Lindgren – Tämä päivä yksi elämä (suom. Kari Koski), WSOY 2016

astrid-lindgren

Inhimillinen kirja lasten inspiroijasta, kirjailijasta, jonka Peppiä, Eemeliä ja Marikkia lapset ovat vuosikymmenten ajan lukeneet ja joista heille on luettu. Edelleen Peppi on usean naisen idoli kun asiaa kysytään. Peppi teki asiat koventioille nauraen, nukkuen vaikkapa jalat tyynyllä ja toisaalta ollen niin vahva, että hevonenkin nousi käsivarsille. Peppi eli yksin, rakastava isä oli kuningas kaukana vierailla mailla. Eemeli oli tuhma, teki mitä lystäsi ja jokainen ikäiseni muistaa televisiosarjasta kuinka isä huusi Eeeeemiiiilll! ja sitten juostiin. Eemelillä oli rakastava äiti ja lyhyen pinnan isä. Marikki oli isosisko, tyttö, joka kokeili kaikenlaista, tappeli, sai kuonoonsa, työnsi herneen nenäänsä. Marikin perheestä en muista mitään muuta kuin pikkusiskon ja jonkun tädin, joka asui kauempana ja jonka luona Marikki tuntui saavan turvaa ja lämpöä.

Veljeni Leijonamieli on hurja kirja, joka käsittelee kuolemaa. Katto Kassinen on itsekäs mielikuvitusystävä, ilkeä ja omahyväinen. Jos mikä Lindgrenin hahmoja yhdistää se on se, että ne eivät ole kilttejä. Lapset kuuluvat kovaa ja näkyvät kunnolla mikä ei ehkä normielämässä kovin hyvin toteutunut.

Astrid Lindgrenin elämäkerta on erinomanen, Jens Andersen on tehnyt hienoa työtä tuodessaan Lindgrenin jotenkin oikean kokoisena esille. Ei fanina, ei laittaen tätä jalustalle vaan käsitellen tätä ihmisenä. Fantastisena, uutta ajattelutapaa luovana lastenkirjailijana, mutta samalla ihmisenä. Sellaisena, joka tulee vahingossa raskaaksi, synnyttää yksin lapsen, jonka joutuu antamaan sijaiskotiin ja jonka saa luokseen vasta vuosia myöhemmin. Vahvana vaikuttajana ja samalla normaalina ihmisenä, jolla on tavalliset tunteet, ristiriitoja ja joka luo ristiriitojakin herättäviä tarinoita.

Tämä kirja on varmasti mieluinen lahja ainakin niille aikuisille, joille Lindgrenin tarinat ovat olleet tärkeitä, mutta varmasti myös monelle inspiraatioksi siitä kuinka asioita voi ajatella ja tehdä toisin kuin yleinen ajatusmaailma viitoittaa. Voi tätä lukiessa tuntea pienuuttakin. Olihan Astrid Lindgren sentään ainutlaatuinen nainen.