Joulukalenteri 2016, 18. luukku

Kirsi     19.12.2016     , ,

Levottoman lukijan joulukalenteri esittelee 24 kirjaa, jotka kannattaa lukea ja/tai ostaa lahjaksi.

18. luukun takaa paljastuu: Dalai-lama & Desmond Tutu (& Douglas Adams): Ilon kirja – Ystävyydestä, rakkaudesta ja hyvästä elämästä (suom. Tommi Uschanov), WSOY 2016.

img_5275

Toinen rauhan nobelisti on matkalla toisen sellaisen luo. Desmond Tutu hermoilee vähän matkalla sitä, kuinka pärjää Dalai-laman kanssa keskustelussa kun Dalai-lama on hänen mukaansa älyllisempi kuin Desmond Tutu itse…

Tätä kirjaa sävyttää kaikenlaisen pompöösiyden ja tärkeilyn poissaolo. Kaksi ystävystä, jotka todennäköisesti tapaavat viimeisen kerran, pohtivat elämää, onnellisuutta, suru ja iloa ja rakkautta. Ystävykset ovat kiistatta pohtineet näitä asioita elämänsä aikana enemmänkin ja siksi kirjassa on kepeyden ja läpän heiton lisäksi syvyyttä riittämiin.

Kiinnostavaksi tämän keskustelun hyvästä elämästä tekee vielä se seikka, että kumpikin tulee keskusteluun oman uskontonsa näkökulmasta. Toinen kristinuskon ja toinen buddhalaisuuden kautta. Konsensusta ei edes yritetä saavuttaa sen sijaan pyritään löytämään mitä yhteisiä oppeja näissä näkökulmissa voisi olla, jotka auttaisivat ihmisiä elämään – no – ihmisiksi. Molemmat ammentavat kiistatta ainutlaatuisesta ja hankalastakin omasta elämänkokemuksestaan vielä päälle.

Kirja siis rakentuu keskusteluista, jotka Douglas Adams on kirjannut ja kirjoittanut niistä tämän kirjan. Kirjallisesti tämä on ehkä vähän kömpelö, mutta sisällöllisesti kyllä varsin hieno. Itse ostan tämän läheiselle ihmiselle, jonka tytär kuoli yllättäen onnettomuudessa vain 32-vuotiaana. Vaikka kirjan nimi on Ilon kirja, käsittelee se paljonkin myös surua. Sillä tämä ei ole mikään ”ole positiivinen” -kirja.

Pakko vielä sanoa, että Desmond Tutun hermoilu Dalai-laman älyllisyydestä ei ollut ihan vailla pohjaa. Varmaankin kyse on myös jokaisen omasta tulkinnasta ja näkökulmasta, mutta itse pidin Dalai-laman pohdintoja monta kertaa syvällisempinä ja ajatelluimpina sillä Tutun ajatus päättyi aina Jumalaan. Jumalaan, jota ei voi eikä pidä selittää. Dalai-lama taas hakee pontevammin ihmisen omaa vastuuta ja tapoja toimia oikein ja hahmottaa maailmaa myötätunnon näkökulmasta. Mutta kuten sanottu, kyse on varmasti enemmän omasta lähtökohtaisesta näkökulmasta.

Hieno kirja ja sopii joululukemiseksi erinomaisesti. Tyypillinen ”lahjakirja” myöskin.