Kirjahyllystä 151/366

Kirsi     2.6.2024     ,

Avainsanat:

Deborah Levy: Mitä en halua tietää (suom. Pauliina Vanhatalo)

”Myöhemmin kun kiinalainen kauppias saattoi minut näkymätöntä vuoristopolkua pitkin hotellille, hän sanoi taas: ’Joskus elämässä ei ole kyse siitä, että tietää mistä aloittaa, vaan siitä, että tietää mihin lopettaa.’”

Deborah Levyn omaelämäkerrallisen trilogian ensimmäinen osa on samalla vastaus George Orwellin esseeseen Miksi kirjoitan (julkaistu vuonna 1946). Levy tiesi jo nuorena, että haluaa kirjoittaa ja käyttää ääntään vaikuttaakseen, ottaakseen itselleen tilan maailmassa ja myös sanoittaa epämiellyttäviä asioita näkyviksi. Ja tätä kaikkea hän myös vahvasti tekee.

”Valkoiset pelkäsivät mustia koska olivat tehneet heille pahaa. Jos ihminen tekee toisille pahaa, hänestä ei tunnu turvalliselta.”

Trilogian muut osat ovat myös ilmestyneet suomeksi: Mitä en halua tietää, Elämisen hinta ja Omistuskirjoituksia muodostavat kiinnostavan ja myös esteettisesti miellyttävän kokonaisuuden. Samalla huomaan, että tämän viime vuonna suomeksi ilmestynyt Kuumaa maitoa on jäänyt lukematta vaikka hyllystä löytyykin. Vähän epäilyttää, kun se on kuitenkin alunperin ilmestynyt jo 2017…

Guardianin arvio Mitä en halua tietää -kirjasta täällä, Hesarin täällä.