Tom Mustill: Kuinka puhua valasta (suom. Teija Hartikainen)
”Itsekeskeisyytemme ja töykeä suhtautumisemme planeettamme muihin asukkaisiin on Rogerista todiste siitä, että olemme vasta ’astuneet tikapuiden alimmalle puolalle… ja julistamme ylpeinä intergalaktiselle yleisölle, että kyllä vain, Maan päällä on älyllistä elämää’. Tämän päälle hän päästi makean röhönaurun.”
Ihmisen historia tähän asti ei ole kovin ylevä, jos sitä tarkastelee muiden eläinlajien kuin ihmisen itsensä näkökulmasta. Kuten Tom Mustill toteaa kirjassaan: ”Olemme unohtaneet kanssamme elävien eläinten ihmeellisyyden, koska ne ovat jatkuvasti keskuudessamme ja koska olemme tottuneet pitämään niitä resurssina, jota voimme käyttää hyväksemme mielin määrin.”
Olemme myös ylimielisiä ja koska rakastamme sanoja, pidämme itseämme kommunikatiivisina olentoina yli muiden. Vain koska emme ymmärrä toisten lajien kommunikointia. Mustill puhuu kirjassaan paitsi ja erityisesti valaista myös ylipäänsä siitä, kuinka herättäisimme itsessämme herkkyyttä ja uteliaisuutta suhteessa muihin lajeihin.
Mustill on itse ollut kanootilla liikkeellä Kalifornian rannikolla noin 10 vuotta sitten kun ryhävalas hyppäsi hänen päälleen. Kuoleman ajatukset kiersivät jo päässä, mutta viime hetkellä oli kuin valas olisi väistänyt. Voitaneen sanoa, että jos elämässä on joitain avainhetkiä, tämä oli dramaattinen sellainen ja johdatti Mustillin kiinnostumaan valaiden ja eläinten kommunikaatiotutkimuksesta. Hän on biologi, elokuvantekijä ja kirjailija, joka on työskennellyt muun muassa David Attenborough’n ja Greta Thunbergin kanssa. Hänen elokuviaan on esitetty esimerkiksi YK:ssa ja Glasgow’n ilmastokokouksen avajaisissa. Verkossa Mustillin elokuvilla on yli 70 miljoonaa katselukertaa.
Vuonna 2022 Mustill vieraili Suomessa ja ennusti silloin, että ymmärrämme valasta vuonna 2026, siis kahden vuoden päästä. Mustillin mukaan siis olemme lähellä sitä, että ihmiset ja eläimet voisivat kommunikoida keskenään. Sosiaaliset ja älykkäät valaat valtavine nisäkkään aivoineen ovat hänen mielestään todennäköisin uusi keskustelukumppanimme.
No mitä sitten? Paitsi, että tällainen mahdollisuus on kutkuttava ja kiinnostava, on se tapa ymmärtää, ettei eläin ole resurssi vaan oma ainutlaatuinen elämä.
Tom Mustill uskoo, että “valaiden Google Translate” on jo aivan lähellä. Hän jopa heittää arvio, että se tapahtuu jo vuonna 2026. Eri alojen tutkijat selvittävät uusimman teknologian ja tekoälyn avulla valaiden ja muiden eläinten erilaisia tapoja kommunikoida ja viestiä.
”Kiitos Rogerin ja hänen kollegojensa, samoin kuin niiden miljoonien ihmisten, jotka nousivat kapinaan ja pakottivat kansakunnat säätämään lakeja valaiden suojelemiseksi, valaspopulaatiot eri puolilla maailmaa ovat nykyään toipumassa ja kasvavat. Se antaa tervettä vastapainoa ihmisen synnynnäisestä tuhoamisvimmasta kertovalle vaaralliselle narratiiville, joka aiheuttaa vain apatiaa. Se osoittaa, että me voimme muuttua ja elämä voi elpyä.”
Ihan kuin olisi tapahtumassa jonkinlainen käänne. Siinä mitä ymmärrämme ja siinä mistä kannamme tulevaisuudessa vastuuta.
Täällä Tom Mustillin lyhyt intro kirjan teemoihin, ja täällä vähän pidempi.