Justine Lévy: Tapaaminen Sorbonnen aukiolla (suom. Annikki Suni)
Pieni kirja, vahva vaikutus. Tämä kirja on jäänyt hyllyyn siksi, että siinä on ehkä riipaisevimpia äiti-kuvauksia, joihin olen törmännyt.
Kirja ei ole ihan uusi, sen takana on hintalappu: 130 markkaa. Siivoan kirjahyllystä usean kerran vuodessa pois kirjoja, jotta myös uudempia kirjoja mahtuu, mutta tämä kirja on saanut aina jäädä.
Kirjassa Levoton lukija kirjoitan kirjasta näin:
”Alicen kanssa on yksinkertaista, pitää vain varautua pahimpaan.” Näin tytär kuvaa äitiään, joka ei koskaan saavu tapaamiseen Sorbonnen aukiolle mutta jota tytär odottaa sovitusti ja vähän ylikin, yöhön asti.
”Äiti on nyt jo myöhässä, kuten tavallisesti”, todetaan jo kirjan toisella sivulla. Varsinainen tarina kulkee tytön pään sisällä tämän muistellessa lapsuuttaan ja äitiään. Tunnelma on hengästyttävä. Tai äiti on. Tytär muistelee, kuinka äiti on holtiton, humalassa ja lopulta yrittää itsemurhaa, kun tyttö muuttaa turvallisen, mutta matkustelevan isänsä luo. Äidillä on naisystävä, naisystävällä on tytär, joka tuleekin läheiseksi äidille. Seuraa mustasukkaisuutta, irrallisuutta, turvattomuutta, lapsellisuutta, riitoja, myöhästelyä, lupausten pettämistä, hyväntahtoisuutta, rakkautta.
”Ja kuitenkin me aivan oikeasti rakastimme toisiamme. Ehkä me ajattelimme, että se kuuluu asiaan, se että äiti ja tytär rakastavat toisiaan. Mutta kyllä me siihen kuitenkin uskoimme.”
Kirja on yllättävän liikuttava. Ei siksi, että oma suhde äitiini (ja toivottavasti oman tyttären suhde omaan äitiinsä!) olisi näin kaoottinen vaan ehkä siksi, että äidin ja tyttären suhteeseen mahtuu niin paljon. Siinä on jotain tunnistettavaa kulttuurista riippumatta, jotain iätöntä, samalla hankalaa ja hiertävää ja toisaalta ikuista ja vahvaa. Side on poikkeuksellinen. Parhaalla ja pahimmalla tavalla.
Kirja perustuu tämän omiin kokemuksiin. Tämä on Lévyn esikoinen, en ole huomannut muita suomennoksia. Kirja Rien de Grave (käännetty englanniksi nimellä Nothing Serious) kertoo taas omiin kokemuksiin perustuen – hänen miehensä jätti hänet Carla Brunin takia, joka ennen sitä seurusteli miehen isän kanssa. Mutkikasta tunnemaailmaa siis.