Johann Hari: Stolen Focus
”We will need to be able to focus, to have sane conversations with each other, and to think clearly.”
Johann Harin kirja on monella tavalla hätkähdyttävä. Ehkä eniten siksi, ettei siinä varsinaisesti ole mitään mitä emme tietäisi vaan siksi, että siitä huolimatta ohitamme ongelman. Jatkamme kuin ennenkin. Keskittymiskyvyn valuessa viemäriin.
Hari pyrkii monesta näkökulmasta esittämään nykymaailman häiriöherkkää, huomiokykyä tietoisesta varastavaa ja kaupallistavaa maailmaa. Ihminen on pieni kun teknologiajätit ovat rekrytoineet maailman parhaat aivot pohtimaan kuinka saavat huomiomme. Puhelin kulkee käteen liimattuna ja me naureskelemme sille, että vietämme sen kanssa enemmän aikaa kuin puolison.
Tänään Työelämäfoorumi2024:n paneelikeskustelussa käsiteltiin lyhyesti myös tätä ongelmaa erityisesti nuorten osalta. Se kuinka tämä maailma on jo vaikuttanut nuorten aivoihin jää vielä tutkimuksen nähtäväksi ja niitä tipahteleekin koko ajan. Viesti on aika hälyttävä, kuten Harikin kirjassaan toteaa.
Eikä ongelma ole vain yksilön keskittymiskyky ja sen vaikutukset elämänlaatuun vaan viheliäisten ongelmien ratkaisukyky. Tarkkaavaisuuden ja keskittymiskyvyn pettäessä pettää myös ongelmanratkaisukyky, toteaa Hari.
Tarkkaavaisuusfilosofi tohtori James Williams Oxfordin yliopistosta toteaa kirjassa, että jos haluamme tehdä elämässämme merkityksellisiä asioita, on pystyttävä keskittymään olennaiseen. Jos emme pysty keskittymään, millään ei oikeastaan tunnu olevan mitään merkitystäkään.
Kun keskittymiskyky repeilee, elämässä ei oikein tunnu olevan mitään järkeä, todellisuus on bitteinä taivaalla. Hari määrittelee oman aikamme moton: ”Yritin elää, mutta huomioni kääntyi muualle.”