Kirjahyllystä 58/365

Kirsi     27.2.2024     ,

Avainsanat:

Allan Jenkins: Morning – How to make time: A manifesto

”You can do near anything you want to, be almost anybody you want, the rest of the world is asleep. Loosen your shackles. For an hour or two feel free. There is nothing holding you back. Dawn is an enchanted world behind a hidden door, there if you want it, fine if you don’t. ‘Morning is when I am awake and there is dawn in me’, says Thoreau. He’s right.”

Tiesitkö, että joka vuoden toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina (tänä vuonna siis 5.5.) vietetään ”International Dawn Chorus Dayta”? Minä en tiennyt, mutta nyt tiedän. Se on päivä, jolloin olisi suotavaa herätä ennen auringonnousua (Helsingissä tuolloin aurinko nousee klo 5.06) ja suunnata jonnekin kuuntelemaan lintujen aamukonserttia. Mielellään vielä joukolla.

En löydä suomeksi aiheesta mitään. Päivä on syntynyt siitä kun luonnonsuojelija ja toimittaja Chris Baines 1980-luvulla piti syntymäpäivänsä klo 4 aamulla, jotta tämän vieraat voisivat yhdessä kuunnella lintujen aamukonserttia. Birminghamista alkanut pieni kokoontuminen sittemmin johti kansainväliseen aamunkoiton konserttipäivään.

Luulenpa, että 5. toukokuuta herätyskello soi 3.45, jotta ehdin konserttipaikalle ajoissa.

Jos tarvitset motivaatiota aikaisempiin aamuihin, tämä on erittäin inspiroiva kirja siihen. Jos haluat vain muistuttaa itseäsi siitä, kuinka arvokas elämä on, tämä on hyvä kirja myös siihen. Jos haluat nauttia aikaisista aamuista nousematta itse ennen neljää aamulla, tämä kirja on aika hyvä väline myös siihen.

Kirja sisältää Allan Jenkinsin omaa ”aamupäiväkirjaa” vuoden ajan, maaliskuusta maaliskuuhun. Pieniä ja isompia havaintoja aina linnun laulusta aamukasteeseen, uskonnollisista aamuriiteistä puutarhanhoitoon. Väleissä on eri ihmisten näkemyksiä aamuista, kuinka aikaisin nämä heräävät ja miksi, mitä ihmeellistä aamuissa kenellekin on.

Varsinkin nyt keväällä kun valo alkaa lisääntyä, tulee halu herätä aikaisemmin, olla hetki oma itse ennen kuin maailma alkaa muokata minää.

Jenkins toteaa, että halusi kirjoittaa: ”A small book in praise of dawn and creating a silent place. A call to occasionally free yourself from the demand of work or other obligations. This thing that is the life we lead. A small call to be creative sometime. Time to be yourself.”

Hän onnistuu kirjallaan tässä erittäin hyvin.