Kirjahyllystä 89/366

Kirsi     30.3.2024     ,

Avainsanat:

Matt Haig: The Midnight Library

Pidän kaikista Matt Haigin kirjoista, mutta ehkä eniten tästä: The Midnight Library (suomeksi Keskiyön kirjasto, suomentajana Sarianna Silvonen). Tämä on kirja uusista mahdollisuuksista, senkin jälkeen, kun kaikki tuntuu toivottomalta ja merkityksettömältä. Se tuntuu melkein kuin jatko-osalta hyvin erilaiseen ja omakohtaiseen kirjaan Reasons To Stay Alive (sekin erinomainen!).

Päähenkilö, Nora kokee elämänsä merkityksettömäksi ja itsensä hyödyttömäksi, hän on työtön, kokee olevansa ei-rakastettu, masentunut ja haluaa lopettaa elämänsä. Itsemurhan sijaan hän päätyy kirjastoon, josta alkaa tavallaan erilaisten elämien simulaatiopeli: Nora sinkoutuu elämiin, jotka olisi voinut tapahtua, jos tämä olisi tehnyt erilaisia päätöksiä elämänsä risteyskohdissa.

Tämä ei kuitenkaan ole kirja, jossa vellotaan katumuksen aallokossa, pikemminkin tämän tarkoituksena on osoittaa, että elämä, jota elää on paras mahdollinen ja että toisaalta siinä voi jatkuvasti tehdä uusia, parempia valintoja. Umpikuja on usein umpikuja vain omassa mielessä ja usein vielä hetkellisesti.

Kirjasta hyvä New York Timesin arvio täällä.

Sain haastatella Haigia elämän tarkoituksesta kahteen otteeseen: Kirjamessuille pari vuotta sitten ja omaan podcastiin What’s the Point, vuonna 2020.

Haigilta ilmestyy elokuussa uusi kirja The Life Impossible, jota odotan.