Kirjahyllystä 95/366

Kirsi     4.4.2024     ,

Avainsanat:

Tua Forsström: Mutta kuvittelin että sydän ei tunne rajoja (suom. Caj Westerberg)

”On puurtarhoja sateessa

On sitruunapuita yössä

On öinen käännös jossa me olemme

mitä olemme: sisämaan sademetsää, kiveä, hitaasti

virtaavaa vettä”

Voiko olla totta? Olisiko niin, että yhtäkkiä tajuan runouden!

Runous on minulle vaikea kirjallisuudenlaji. Runo tuntuu olevan kuin arvoitus, joka pitää ratkaista. Koska olen ratkaisukeskeinen luonne, en helposti pysty lepäämään runossa vaan pyrin sen ytimeen, tarkoitukseen, jonka kirjoittaja on sinne piilottanut. Tajuanko varmasti runon ”oikein”.

Ratkaisu lipsuu kuitenkin aina käsistä kuten zen-buddhalainen koan, kysymys, jota ei voi ratkaista. Kuuluisimpia näistä mm. ”millainen ääni syntyy yhtä kättä taputtaessa?”. Ratkaisua ei ole, tässä tavoitellaan valaistumisen kokemusta.

Mitä jos runoa ajattelisikin eräänlaisena koanina: kokemisen, ei ajattelun toimintana?

Mitä jos runo onkin juuri se ohimenevä syvän läsnäolon kokemus hetkessä? Runo on tavallaan napannut nopeasta elämänvirrasta pienen levähdyspaikan, johon voi istahtaa. Ja olla. Sitruunapuita yössä. Hitaasti virtaavaa vettä.

”Pahasti rusikoitu sydän

Yö on vihreä kuun alla

Ei hämärry Ei hämmenny mistään

Kaikki ajelehtii, sen me opimme”


Kaikki ajelehtii.

Tua Forsströmiltä löytyy runo, jota olen käyttänyt monessa yhteydessä kuvaamaan sitä tunnetta, kuinka teeskentelemme, että ohitamme kipeitä asioita nopeasti ja siirrymme eteenpäin. Vaurioita kuitenkin syntyy.

”Aivan kuin vaurioita

ei syntyisi

Sinistä steariinia valuu matolle

Sumua, rakeita   Jäämyrskyt

Mutta vaurioita syntyy

ja monia muita vaurioita”

Ja selvää on, ettei runoja kannata lukea kuin romaania (kuten olen levottomana tehnyt). Vaan antaa niiden tarjota se levähdyspaikka. Olisiko sopiva tahti vaikka runo päivässä?