Kirjailija vs näyttelijä

Kirsi     14.10.2015    

Avainsanat: ,

IMG_8816Tässä kuvassa on yksi maailman menestyksekkäin lasten ja nuorten kirjailija, R.L. Stine. Tai sitten näet tässä kuvassa näyttelijä Jack Blackin. Minulla ei ollut vielä muutama päivä sitten minkäänlaista tietoa tämän kirjailijan olemassaolosta. Hänen vieressään New Yorkin Union Squaren Barnes & Noble -kirjakaupassa seisoo tosiaankin näyttelijä Jack Black. Hänet kyllä tunnistin.

R.L. Stinen kirjasta on ilmestynyt elokuva, jonka ensi-ilta on tämän viikon perjantaina. Elokuvan pääosaa esittää Jack Black ja siitä syystä kaksikko kiertää kertomassa kirjasta ja elokuvasta. Barnes & Noblen tilaisuuden perusteella aika moni kyllä tiesi kirjailijan, mutta vielä useampi oli ehkä tullut katsomaan Jack Blackia kuten minäkin. Kun vielä esiintymistilanteessa kirjailija on helposti introvertti ja näyttelijä ekstrovertti on tilanne epätasainen.

Kirjailija ei välttämättä halua olla esillä tai varsinaisesti ”kuuluisa”, näyttelijä taas usein haluaa. Siksi näyttelijä on meille tutumpi ja kiinnostavampi. Vaikka ei ehkä pitäisi.

Oli nimittäin kiinnostavaa kuulla Stinen (kuten kenen tahansa työhönsä intohimoisesti suhtautuvan ihmisen) ajatuksia kirjoittamisesta. Hän tiesi jo 9-vuotiaana haluavansa kirjailijaksi. Oikeastaan hän halusi sarjakuvapiirtäjäksi, mutta koska ei osannut piirtää (yritti kyllä ja hänellä oli sankarihahmo, jota hän piirsi, mutta sanoi, että useampikin kaveri totesi, ettei hän osaa piirtää) ajautui kirjoittamaan tarinansa. Nuori Stine hakkasi kirjoituskonetta kun kaverit leikkivät ulkona, kävi veljensä kanssa joka lauantai katsomassa kauhuelokuvia ja luki sarjakuvakirjoja. Stinen kirjat ovat ”nuorisokauhua” jos näin voi sanoa. Kysyttäessä Jack Blackilta miksi hän päätti ottaa juuri tämän elokuvaroolin hän totesi, että on aina ihaillut elokuvaa Shining ja koska on komedianäyttelijä ei saa tarjouksia tummemmista, synkemmistä kauhurooleista. Goosebumps on kuulemma hänen Shininginsa.

Vaikka varsinaisesti menin kuuntelemaan Jack Blackia, oli Stine ehkä kuitenkin ilmielävänä monitasoisempi ja syvempi. Black veti ehkä enemmän showta ja antoi itsestään vähemmän. Tytär sai nimikirjoituksen. (Nimikirjoitusjonoon muuten pääsi vain ostamalla samana iltana kirjakaupasta kirjan.)

IMG_8844-1 (kopio)

Eräs poika muuten kysyi tilaisuudessa kiinnostavan kysymyksen R.L. Stinelta: ”Oletko koskaan kirjoittanut mitään aikuisten kirjaa?” Johon Stine vastasi: ”Olen. Kerran. Eikä kukaan ole tullut pyytämään toista”. On omanlainen kyky osata kirjoittaa nuoria kiinnostavaa kirjallisuutta.

Koska paikalle pääsi ostamalla keskustelussa olevan kirjan, on minullakin nyt Goosebumps-kirja. Sekä suosituksia kuitissa mikäli haluan jotain samankaltaista.

Sinänsä hyödyllinen tapa hyödyntää kuittia vaikka tässä tapauksessa en ehkä löydäkään siitä mieleistäni koska alunperinkin ostin kirjan päästäkseni kuuntelemaan Jack Blackia. Jos joku tykkää R. L. Stinesta, tässä siis muutama ehdotus seuraavaksi luettavaksi.

IMG_8819