Kirjallisuusturismia (vai stalkkausta…)

Kirsi     13.10.2015    

Avainsanat: ,

Patti Smithin kirja M Train alkaa kahvila Inosta New Yorkissa. Koska luin kirjaa New Yorkissa halusin toki löytää tuon kahvilan. Kävi ilmi, että se on pysyvästi lopetettu.

IMG_8763

Myöhemmin kirjassa Patti Smith istuu useasti kirjoittamassa kahvila Dantessa. Ja sehän löytyi!

IMG_8812

Sisäinen Matlockini ei luovuttanut tähän. Caffe Danten osoite on 79-81 Macdougal Street ja Inon osoite oli 21 Bedford Street. Kun ne hakee kartalta, havaitsee, että ne sijaitsevat varsin lähekkäin.

Näyttökuva 2015-10-13 kello 14.02.07

Johtopäätös: Patti Smith asuu näillä kulmilla! Pientä tietojen hankintaa netissä ja Patti Smithin kotitalo löytyi! Tässä asuu Patti Smith. Voin toki olla vääränkin oven takana…

IMG_8810
Valitettavasti Patti ei ollut sen paremmin kotona kuin Caffe Dantessakaan nimittäin lisävakoilu osoitti, että hän oli eilen Michiganissa.

Näyttökuva 2015-10-13 kello 14.05.59

Jääköön siis unohtumaton kohtaamisemme toiseen kertaan.

Sinänsä kirjallisuusturismi on kiehtovaa. Kirjoissa vaikutuksen tehneiden paikkojen löytäminen, päähenkilön kotitalo tai paikka, jossa tapahtuu jotakin kirjassa oleellista (Patti Smith kirjoittaa kahvilassaan) antaa uuden ulottuvuuden kirjaan, kirjailijaan tai tapahtumiin.

Muutama vuosi sitten New Yorkin matkalla matkustin Brooklyniin kirjakauppaan, jossa olin lukenut Paul Austerin säännöllisesti käyvän. Paulia ei näkynyt. Mieluummin silti näissä käyn kuin Macy’sillä. Kun Patti Smith seuraavan kerran kertoo kirjoittavansa Caffe Dantessa, tiedän missä hän on. Tai istuvansa yksin uutena vuotena kotitalonsa portailla, olen melkein kuin siellä seurana.