San Franciscon uusi raamattu?

Kirsi     7.5.2015     ,

Avainsanat: ,

Tämä kirja, Marie Kondon The Life-Changing Magic of Tidying, unohtui koiranhoitajalta yöpöydälleni ja ryhdyin sitä selailemaan. Ette ehkä tiedä, mutta satun olemaan niitä ihmisiä, jotka ovat pikkutytöstä asti siivonneet huoneensa, 13-vuotiaasta jo koko kodin ja oppinut äidinmaidossa ”vie mennessäs, tuo tullessas -säännön”. Siivoaminen on mielestäni puhdistavaa puuhaa kokonaisuudessaan. Jos mielessä on joku mutka tai solmu, jota on vaikea ratkaista, siivoaminen ainakin tuottaa jotain selkeyttä johonkin. Ei se mieltä paranna, mutta kaapit ovat ainakin järjestyksessä. Siivoamisen tulosten näkyminen on ihastuttavan selkeää verrattuna aivotyöhön, jossa asiat ovat usein niin abstrakteja ja kestävät pitkään ennen kuin mitään näkyvää tulosta voi esitellä.

Niinpä olisi voinut kuvitella, että tässäpä oiva kirja minulle.

Lukiessani kirjaa kuitenkin jotenkin ärsyynnyin. Joku siivouskonsultti neuvoo minua kuinka elämäni tulee paremmaksi siivoamalla komerot? Siivous on siivousta ja sillä saa siistin ympäristön. Ei se sinänsä elämää muuta. Vai muuttaako? Tutkin Marie Kondoa ja hänen kirjaansa vähän tarkemmin.

Käy ilmi, että hän on jonkinlainen guru. Ihmisten arvioissa hänen kirjastaan toistuu usein termi ”life-changing”, joka toki on kirjan nimessäkin. Ihmiset antavat järjestään kirjasta 5 tähden arviot. Kirjaa ylistetään mediassa. Kirja on amazonissa ”#1 bestseller in zen spirituality” ja ollut 2014 New York Timesin ykkösenä bestsellerinä. Tyyppi on nimetty Timessa yhdeksi 100 vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon. Kaveri kertoo, että tämä kirja on jonkinlainen San Franciscon raamattu. Tämä siis mitä ilmeisimmin on iso ilmiö. Kukapa olisi odottanut, että siivoamisesta tulisi sellainen. Vai oliko se sittenkin vain ajan kysymys?

Kirja-arvion kirjoittajan nimimerkki ”Searching for simple life” kertoo paljon.

Sama porukka, joka on haalinut tavaraa näyttämään onneaan, haluaakin nyt yksinkertaistaa elämäänsä. Nyt ei puhutakaan enää luksuslaukuista vaan mielenrauhasta ja harmoniasta. Se on toki myös siitä syystä helppoa, että luksuslaukku keikkuu jo kaapissa. Kun materiaa on niin paljon, ettei tiedä mihin sitä enää käyttäisi tai työntäisi, on sopiva hetki pohtia elämän tarkoitusta ja tulla siihen tulokseen, että se tuleekin ihan muualta kuin pankkitililtä. Pankkitiliä ei onneksi tarvitse tyhjentää, sillä voi hankkia tavaran sijaan elämyksiä, mutta kaapit joutuvat syyniin. Tulee mieleen, että olisiko tämä siivousfilosofia vähän yksinkertaistava tapa lähestyä hyvää elämää?

On kirjassa jotain hyvääkin. 1) Kondo kehottaa meitä miettimään kuinka paljon tavaraa oikein tarvitsemme. Se on toki hyvä tehdä jatkossa etukäteenkin tuon siivousurakan jälkeen, jotta voi vaikkapa sitten kuluttaa maapallon resursseja säästeliäämmin. 2) Kondo puhuu tavaroiden arvosta. Annamme niille usein mm. seuraavanlaisia arvoja: käytännöllinen arvo, informaatioarvo, tunnearvo, harvinaisuusarvo. Hänen neuvonsa on se, että jokainen tavara pitää ottaa käteen ja punnita, tuottaako tämä tavara minulle iloa. Ja jos ei, laittaa se pois, kiertoon tai roskikseen. 3) Kirja kieltämättä inspiroi siivoamiseen. Eli jos haluat vaikkapa puolisosi innostuvan kevätsiivouksesta, anna kirja luettavaksi.

Kondon filosofia on yhtäaikaa suuri ja hyvin yksintyiskohtainen ja se on koko filosofian ja kirjan heikkous. Toisaalta annetaan neuvoja: ”Tavoitteena on viikata jokainen vaatekappale yksinkertaiseksi, siistiksi ja sileäksi suorakulmioksi.” ja ”Kategorioittain takit ovat eniten vasemmalla, niitä seuraavat mekot, pikkutakit, housut, hameet ja paitapuserot.” Ja toisaalta aika isoja (ja naiiveja) elämänohjeita kuten: ”Your real life begins after putting your house in order.” Vaikka ympäristön siisteydellä onkin eittämättä vaikutusta elämän laatuun, ei elämä onneksi kuitenkaan taivu Kondon suorakulmioon. Elämä on tässä ja nyt riippumatta kaappien siisteydestä ja usein onnellisuudella ja tehokkaalla varastoinnilla ei ole paljoakaan tekemistä keskenään.

Filosofiasta lisää löytyy täältä. Wall Street Journalin hyvä artikkeli kirjasta ja ”siivouskultista” täällä. Jos et halua lukea koko kirjaa, parhaita ohjeita löytyy Guardianin artikkelista täältä. ”Filosofin” omat nettisivut löytyvät täältä.

Kirja: Marie Kondo: The Life-Changing Magic of Tidying, Vermilion 2014, 256 sivua.