10 % onnellisemmaksi?

Kirsi     18.10.2015     ,

Avainsanat: ,

Uutisankkuri Dan Harris aloittaa kirjansa 10 % happier kertoen kuinka monta miljoonaa ihmistä näki hänen romahtamisensa tv:n suorassa uutislähetyksessä. N. 5 miljoonaa. Dan Harris lähti retkelle kohti mielenrauhaa. Tai edes vähän parempaa oloa.

Normaalien keinojen (psykiatria, lääkkeet, lepo jne) lisäksi hän luki Eckhart Tollen kirjan The Power of Now, suomeksi Läsnäolon voima ja vaikuttui. Toimittaja kun oli, pääsi hän keskustelemaan paitsi Tollen myös mm. Dalai Laman ja Deepak Chopran kanssa järjestäessään sarjan tv-keskusteluja. Vaikka The Power of Now olikin kolahtanut ei Eckhart Tolle tai Deepak Chopra suoraan läpäisseet seulaa:

”Eckhart was befudding because, while I believed he was sincere, I couldn’t tell if he was sane. With Deepak it was the opposite; I believed he was sane, but I couldn’t tell if he was sincere.”

Harris käsittelee niin meditaatiota kuin buddhalaisuuttakin toimittajan tavalla mikä on itse asiassa aika virkistävääkin. Vaikka kirjasta alusta asti näkee, että nykyhetkessä hän on ”uskovainen”. Tollen ja Chopran jälkeen hän tutustui lähemmin buddhalaisuuteen ja meditaatioon ja meditoi nykyään joka päivä 35 minuuttia.

Self-help -kirjallisuus jakaa tunteita. Itse pidän tätä genreä parhaimmillaan inspiroivana ja pahimmillaankin vain vähäisenä ajanhukkana. Harrisin kirja on selvästi tarkoitettu niille, joita buddhalaisuuden perusteokset eivät jaksa kiinnostaa vaan, jotka ehkä etsivät jotain tapaa istuttaa hetki rauhaa elämäänsä. Harrisin mukaan meditaatio on tuo yksi konsti, jota jokaisen kannattaa kokeilla. Siitä kuulemma tulee 10 % onnellisemmaksi.

Ihan hyvä kirja, jonka parasta antia on se, että se suhtautuu asioihin lähtökohtaisesti uteliaan epäillen. Se on myös todella henkilökohtainen kertomus, jossa ei hävetä kertoa huumeista ja hävettävistä yksityiskohdista. Dan Harris ei väitä kirjallaan tuottavansa onnellista elämää. Antaa vain keinon parantaa elämää vähän. Ehkä jopa vähän enemmän kuin 10 prosenttia.

Harrisin romahdus näytti muuten tältä. Artikkeli kirjaan liittyen Fast Companyssa. Mukana mm. Harrisin tv-romahdus. Hän myös kumoaa kolme meditaatioon liittyvää myyttiä artikkelissa olevassa tv-pätkässä.

Läsnäolon voima on tehnyt vaikutuksen moneen ihmiseen. Siitä on kauan kun sen luin, mutta en muista valaistuneeni siitä. Ehkä pitää lukea se nyt uudelleen.