Kirjahyllystä 72/366

Kirsi     12.3.2024     ,

Tom Hodgkinson & Matthew de Abaitua (toim.): Matkaopas joutilaisuuteen  

Hmm. Tällainen kirja löytyi hyllystä ja päällisin puolin se ei näytä erityisen luetulta. Vanha se kyllä on, ilmestynyt vuonna 1999 ja luultavimmin hankittu myös silloin. Hinta on ollut 120 markkaa (hih).

Tämän idea on siis tavallaan hyödyntää kirjailijoita ja maailmankirjallisuuden klassikoita matkaoppaiksi joutilaisuuteen. Se käsittää niin Michel de Montaignen, Aristoteleen kuin Miles Davisin ajatuksia tästä näkökulmasta. Poiminnat ovat toimitustyötä, jonka Tom Hodgkinson ja Matthew de Abaitua ovat tehneet. Selailen tätä, en ihan pääse tunnelmaan mukaan. Pikemminkin tässä on sellainen vähän työhön ja tekemiseen kyyninen fiilis, ikään kuin toimettomuus olisi joku elämän tarkoitus. Olenkohan vain kasvanut tästä kirjasta ulos? Onko vuonna 1999 ollut aika, jolloin olen kaivannut lomamatkaa joutilaisuuteen? Ehkä.

Olen jo heittämässä kirjan poistettavien pinoon kun välistä tipahtaa lehdestä revitty pala. Lehti on ollut Voi Hyvin -lehti, numero 2/99. Revityn pienen jutun otsikko on: Retriitille Luumukylään? Lehtileike kertoo kuinka Luumukylässä (Plum Village, Ranskan maaseudulla) järjestetään kaksi kertaa vuodessa pitkä retriitti, joka on avoin myös tavallisille ihmisille. Plum Village on – tätä ei jutussa kerrota, mutta satun tämän hyvin tietämään, siksi varmasti lehtileike onkin osunut silmiini ja laitettu säästöön – buddhalaisluostari Bordeaux’n lähellä ja sen on perustanut vietnamilaismunkki nimeltään Thich Nhat Hanh, joka kuoli muutama vuosi sitten. Tämä taas on yksi gurujen guruja, jonka ajatukset ovat kirkkaita ja viisaita ja jota olen päässyt kuuntelemaan yli 20 vuotta sitten, itse asiassa pari vuotta tämän Voi Hyvin – lehden ilmestymisen jälkeen Kaliforniassa.

Haave Plum Villagen retriitistä eli pitkään. ”Sitten joskus”, ajattelin, menen retriittiin, joka ei siis ollut mikään spa-retriitti vaan tiukalla aikataululla organisoitu meditointiretriitti. Sittemmin haave laimeni, aina välillä tsekkasin olisiko retriittejä lähiaikoina, lyhyempiä ei enää järjestetty, pidemmät olivat jo hartaammille buddhalaisuuden harjoittajille. Thich Nhat Hanhin kuolema ehkä tappoi haaveen lopullisesti.

Viime syksynä olin Bordeaux’n lähellä, laitoin navigaattoriin  Plum Villagen ja kävin huudeilla. En toki mennyt sisään, se ei ole suotavaa, paikka ei ole Disneyland. Plum Village olikin yllättävän laaja kokonaisuus, keskuksia oli ainakin kaksi ja niiden välinen matka jonkinlainen. Ajattelin tämän pyhiinvaellusmatkan olleen symbolisesti se, jolloin pakkaan tämän haaveen lopullisesti pois mielestäni.

Kunnes eilen siivotessani kirjahyllystäni tätä typerää Matkaopas joutilaisuuteen -kirjaa lehtileike tipahti syliini. Hymähdin ja näytin sen miehellenikin enkä ajatellut sen enempää. (Kirjoitus jatkuu kuvan jälkeen.)


Aamulla kuitenkin lykätäkseni kirjoitusurakkaa surffaan netissä ja ajattelen, että tsekataan mitä Plum Villagessa nykyään, Thich Nhat Hanhin kuoleman jälkeen tapahtuu. Käy ilmi, että 23.2.-24.5.2024 käynnissä on kevätretriitti, jonne voi mennä viikoksi tai kahdeksi.

En usko kohtaloon, enkä universumin lähettämiin merkkeihin. Mielestäni ihminen on niin mitätön pala tässä universumissa, että universumilla on tärkeämpääkin tekemistä kuin järjestellä ihmisten elämää. Sen sijaan uskon kyllä siihen, että universumi lykkää sytykkeitä ja joskus ne sytykkeet sattuvat oikeaan aikaan ja saattavat johtaa johonkin. Ehkä ”sitten joskus” onkin nyt?

Matkaopas joutilaisuuteen menee kuitenkin poistettavien pinoon vaikka toimittikin innostavan viestin.