Joulukalenteri 2016, 10. luukku

Kirsi     10.12.2016     , ,

Avainsanat:

Levottoman lukijan joulukalenteri esittelee 24 kirjaa, jotka kannattaa lukea ja/tai ostaa lahjaksi.

Kymmenennen luukun takaa paljastuu: Bob Dylan: Sanat The lyrics 1961-2012 (Wsoy 2016)

img_5290

Tänään 10.12. Tukholmassa vietetään Nobel-juhlallisuuksia ja tämän vuoden kirjallisuuden nobelisti Bob Dylan joko on tai ei ole paikalla. Dylan on kuitenkin myöntynyt vastaanottamaan palkinnon ja todennut olevansa paikalla jos suinkin mahdollista.

Dylanin palkinto sai ristiriitaisen vastaanoton. Ensin siksi, että pitikö palkintoa lainkaan antaa muusikolle ja sitten siksi, että Dylan ei kiltisti kumartanut ja kiittänyt riittävän nöyrästi. Mm. Stephen King otti kantaa moittijoita kohtaan täällä. Ja toisaalta se mikä tulkittiin ulospäin ylimielisenä käyttäytymisenä, saattoikin olla jotain ihan muuta. Sinänsä hassua, että oletamme Dylanin käyttäytyvän jollain tavalla. ”What good am I if I’m like all the rest”.

Wsoy:ltä oli kuitenkin hieno teko julkaista massiivinen opus, jossa on kaikki Dylanin sanoitukset 1961-2012. Tämä lähes 700-sivuinen järkäle on ehkä enemmän kahvipöytäkirja ja esineenä kiinnostava sillä sanoituksethan toki löytyvät netistäkin. Kirja on joka tapauksessa mahtava joululahjakirja, joka yhdistää niin kirjallisuus- kuin musiikki-ihmisetkin. Tai jos ei yhdistä saa ainakin aikaan keskustelun.