Joulukalenteri 2016, 24. luukku

Kirsi     27.12.2016     , ,

Avainsanat:

Levottoman lukijan joulukalenteri esittelee 24 kirjaa, jotka kannattaa lukea ja/tai ostaa lahjaksi.

24. luukun takaa jouluaattona (tai vähän myöhässä…) paljastuu: Yuval Noah Harari: Sapiens – Ihmisen lyhyt historia (suom. Jaana Iso-Markku), Bazar, 2016

img_5471

Financial Times toteaa kirjasta

”Kiehtova, innoittava teos ihmiskunnan historiasta – täynnä rohkeita ajatuksia ja yllättäviä faktoja. Tätä mukaansatempaavaa, myyttejä murtavaa kirjaa ei voi ahtaa pähkinänkuoreen, se on vain luettava.”

Ja näin on. Tämän hämmästyttävän kirjan pusertaminen lyhyeen arvioon ei olisi sen arvoista. Yhden kiinnostavan yksityiskohdan nostan sieltä kuitenkin.

Neandertalin ihminen oli vahva, voimakas, sopeutuva ja kaikin mittarein menestyjä. Oma lajimme ei pärjännyt tälle valioyksilölle ja kaiken järjen mukaan meitä ei edes pitäisi enää olla. Sapiens voitti kuitenkin neandertalin kommunikointikyvyllään.

Mies-miestä (tai nainen-naista) vastaan sapiens hävisi. Kommunikaatiokykynsä ansiosta se kuitenkin kykeni keräämään joukkoja. Ei vain muutamaa kymmentä, ei satoja (kyllä neandertalin ihminenkin sai 150 tyyppiä kasaan ilman merkittävää kommunikaatiokykyä sillä sen kokoisessa joukossa tarinat liikkuivat itsestään) vaan tuhansia. Eräänlaista maailman ensimmäistä joukkoistamista siis. Sapiens menestyi siksi, että se osasi kommunikoida paremmin kuin sittemmin sukupuuttoon kuollut sukulaisensa.

Kannattaa siis harjoittaa kykyään kommunikoida. Ehkä joulu on osin myös sitä. Lahjojen antaminenkin on kommunikointia kiitollisuudesta ja arvostuksesta. Hyvää joulun jälkeistäkin aikaa!

Hararin haastattelu täällä.