Matthieu Ricard: A Plea for The Animals
”Respectful coexistence is an expression that implies an acknowledgement of the moral and social relevance of animals. It connotes an attitude of concern and consideration for the need of other species as well as a sense of care and respect for them.”
Onko eläin hyödynnettävä tuote vai elävä, hengittävä, älykäs ja tunteva yksilö?
Tätä kirjaa on mahdoton summata lyhyesti. Matthieu Ricard tarkastelee ihmisen ja eläimen yhteiseloa syvästä moraalinäkökulmasta, filosofisesta ja teologisestakin näkökulmasta sekä tieteen kautta, mitä me todellisuudessa tiedämme eläimestä ja kuinka päätämme sulkea siltä silmämme sillä ”aina on syöty lihaa”, ”ihmisen kuuluu syödä lihaa” tai ”ihminen on muita lajeja yläpuolella ja saa siksi hyödyntää luontoa haluamallaan tavalla.” Voiko myötätunnon rajata vain ihmiskuntaan ja mihin se on itse asiassa meidät johtanut.
Kirja tarkastelee tätä yksilön ja yhteisön ja tulevaisuuden näkökulmasta.
“We often hear that humans have ‘extracted themselves from nature’. But is it possible to extract oneself from a totality of interdependence with which we are intimately enmeshed? Can I extract myself from my own body? Can clouds extract themselves from the athmosphere?
Vastaus on kai se, että olemme tehneet näin ja maksamme nyt seurauksia holtittomasta ja typerästä käyttäytymisestä.
Tämä ei ole perinteisellä tavalla ”syyllistävä” manifesti vaan älykäs ja herättävä pohdinta, jonka lukemisen jälkeen oikeastaan ei voi päätyä kuin yhteen johtopäätökseen: meidän tulee muuttaa radikaalisti suhtautumistamme eläimiin. Se, teemmekö niin, on toinen juttu. Me olemme erinomaisia rationalisoimaan tyhmyytemme ja moraalittomuutemme. Tai olemaan mukavuudenhaluisia ja haluttomia muuttumaan…