Kirjahyllystä 160/366

Kirsi     10.6.2024     ,

Avainsanat:

Gavin Pretor-Pinney: Pilvibongarin opas (suom. Ulla Lempinen)

”Kun pilvibongari katsoo taivasta, hänen pitäisi antaa mielensä vaihtaa perspektiiviä. Silloin tuntuu siltä kuin ei enää katsoisikaan ylös vaan tähyilisi alaspäin korkealla pilvien yläpuolella. Pilvibongari ikään kuin riippuu ihmeellisen, äärettömiin jatkuvan pilvimaan yllä.
Pilvibongari tekee viisaasti, jos hän kartoittaa tuon vieraan maan mielessään, sillä hän ei näe sitä enää koskaan. Hänen kannattaa tutkia pilvimaan korkeusvaihteluita, tutkailla lempeitä aaltoiluja, etsiä kuohuvat laaksot ja pysähtyä katsomaan tummia huippuja. Pilvimaan valo käyttäytyy poikkeavasti: se valaisee laaksot ja heittää varjonsa vuorenhuippuihin. Itse asiassa näyttää siltä kuin koko pilvimaa hehkuisi sisältäpäin.”

Hankin tämän kirjan huolettomasti ajatellen sen olevan kevyttä pilvilukemista. Sitähän se ei ollut. Vaikka kirja on kirjoitettu hauskasti, se nappaa populaarikulttuurista aasinsiltansa ja suhtautuu pilvibongariin itseironisesti, tämä on kuitenkin täyttä tavaraa. Muistan aikoinaan opiskelleeni pilvilajit ja kuinka nämä käyttäytyvät. Kun nyt selaan kirjaa huomaan, ettei päähän ole jäänyt tästä oikeastaan mitään. Kirjasta on tehty myös taskuopas, joka ainakin äänikirjana näkyy löytyvän suomeksikin. Ehkä siirryn kesäloman viettoon sen kanssa…

Jos jotain, tässä kirjassa virkistävää on jälleen näkökulman vaihtaminen. Mitä jos pilvinen taivas onkin aarreaitta, kun sitä tarkastelee toisesta näkökulmasta? Eikä vain siksi, että pilvien muodoista voi kuvitella hahmoja vaan itseisarvona. Ehkä hitauttajanakin?

”Kerrospilvet käyvät rauhalliseen ryhmätanssiin, sillä kiire on kerrospilville tuntematon käsite. Pilvisarja kehittyy pikkuhiljaa ja kestää kauan. Samoin pilvisarjaan liittyvä sade kestää kauan ja loppuu yhtä hitaasti kuin alkoikin.

Klassiseen pilvisarjaan liittyy lämpötilan nousu, ja sarja kulkee suunnilleen seuraavasti:

UNTUVAPILVET leviävät (alempana saattaa olla kumpupilviä)

HARSOPILVIÄ

VERHOPILVIÄ (ilma muuttuu hiljalleen sateiseksi)

AITO SADEPILVI (pitkäkestoista, voimakasta sadetta)

SUMUPILVI

KUMPUKERROSPILVIÄ

KUMPUPILVIÄ (taivas selkenee jälleen)

Sarja kestää yleensä päivän”

Samalta kirjailijalta on vuonna 2019 ilmestynyt self-help -kirja A Cloud a Day. Vaikuttaa kiinnostavalta.