Kirjahyllystä 22/365

Kirsi     22.1.2024     ,

Avainsanat:

Neil Shubin: Your Inner Fish

”What do billions of years of history mean for our lives today? Answers to fundamental questions we face – about the inner workings of our organs and our place in nature – will come from understanding how our bodies and minds have emerged from parts common to other living creatures. I can imagine few more beautiful or intellectually profound than finding the basis for our humanity, and remedies for many of the ills we suffer, nestled inside some of the most humble creatures that have ever lived on our planet.”

Tämä on varmasti “matkamuistokirja”. Olin missä tahansa Heinolasta New Yorkiin, alan yleensä pikkuhiljaa hivuttautua kohti kirjakauppoja. Aikakaudella, jossa kaiken saa tilaamalla Amazonista, ei tietenkään ole mitään järkeä raahata kirjoja Pariisista, Los Angelesista, Lontoosta tai Shanghaista tai Amsterdamin lentokentältä välilaskulla. Kun ympärillä on Eiffeltorni, maailman hienoimmat museot, elokuvat ja teatterit, ravintolat ja puistot, on tietysti hölmöä pyhiinvaeltaa erilaisiin kirjakauppoihin. Ei voi mitään, pidän kirjakauppojen tunnelmasta. On kiinnostavaa katsoa mitä kirjoja vaikkapa Pariisissa oleva Shakespeare and Company laittaa ostajille näytille ja verrata sitä esimerkiksi New Yorkin Union Squaren Barnes and Noble -kirjakauppaan. On mahtavaa löytää Pajtim Statovcin Bolla käännettynä Lontoon Foylesista tai nähdä Sofi Oksasen Purge henkilökunnan suosittelemana missä tahansa päin maailmaa.

Kirjakauppa on turvapaikka, jossa ihmiset eivät häiritse toisiaan vaan ovat kaikki samalla kirjoja rakastavalla ja arvostavalla asenteella liikkeellä. Kirjaihmiset eivät erityisesti hihku toisilleen vaan ovat omissa oloissaan, mutta voivat kuitenkin vähän rentoutua yhteisessä seurassa, kokea yhteenkuuluvuutta tulivat sitten mistä tahansa.

Ulkomailla kirjakaupoissa tulee törmänneeksi kirjoihin, joihin ei yleensä törmäisi. Olen aika varma, että kirja Your Inner Fish ei olisi missään vaiheessa tullut kohdalleni Amazonin suosituksista tai en olisi osannut sitä sieltä hakea. Tämä on tyypillinen heräteostos myös siitä näkökulmasta, että kotona sen kohtaloksi tulee helposti olla se ”mielenkiintoinen kirja, johon perehdyn sitten kun on enemmän aikaa”. Ja sitä aikaa ei koskaan tule. Tämän kirjan olen kuitenkin selaillut ja sen jälkeen katsonut kirjoittajan dokumenttia samasta aiheesta. Pienelläkin sukelluksella voi silti olla voimakas vaikutus. Se voi muuttaa näkökulmaa. Ajattelen, että aina jos ihminen pystyy muuttamaan näkökulmaansa edes vähän itsekeskeisestä maailman herrasta siihen suuntaan, että on vain pieni osa luontoa, meistä tulee parempia planeettakansalaisia.

”Every rock sitting on the ground has a story to tell: the story of what the world looked like as that particular rock formed. Inside the rock is evidence of past climates and surroundings often vastly different from those of today. Sometimes, the disconnect between present and past could not been sharper. Take the extreme example of Mount Everest, near whose top, at an altitude of over five miles, lie rocks from an ancient sea floor. Go to the North Face almost within sight of the famous Hillary Step, and you can find fossilized seashells. Similarly, where we work in the Arctic, temperatures can reach minus 40 degrees Fahrenheit in the winter. Yet inside some of the region’s rocks are remnants of an ancient tropical delta, almost like the Amazon: fossilized plants and fish that could have thrived only in warm, humid locales. The presence of warm-adapted species at what today are extreme altitudes and latitudes attests to how much our planet can change: mountains rise and fall, climates warm and cool, and continents move about. Once we come to grips with the vastness of time and the extraordinary ways our planet has changed, we will be in a position to put this information to use in designing new fossil-hunting expeditions.”