Kirjahyllystä 47/365

Kirsi     18.2.2024     ,

Avainsanat:

David Oluefuna: The Wonderful World of Albert Kahn – Coulour Photographs From A Lost Age

Pasifistipankkiiri Albert Kahn halusi yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa, auttaa aikalaisiaan ymmärtämään sitä, kuinka ihmisyys on samanlaista riippumatta ihonväristä, uskonnosta, synnyinpaikasta tai kulttuurin tavoista. Kun valokuvaus keksittiin tämä sai idean ja lähetti valokuvaajia yli 20 vuoden ajanjaksolla ympäri maailmaa kuvaamaan tavallisia ihmisiä. Aikaisimmat taitavat olla siinä 1910-luvun alusta ja myöhäisimmät 1920-luvun lopusta.

Tämä kirja ei häikäise valokuvillaan siksi, että ne olisivat jotenkin erityisen hienoja tai taiteellisia. Tämä kirja häikäisee sen sijaan ajatuksella. Kun matkustaminen on vaikeaa tai useimmille mahdotonta, kuinka tuoda ymmärrystä ei vain eksoottisista ja jännittävistä asioista vaan tavallisista ihmisistä näiden tavallisissa ympäristöissä.


Sain tämän kirjan lahjaksi mieheltäni joskus alkuaikoinamme. Muistan tämän olleen innoissaan siitä, että joku on paitsi saanut ehkä vähän suuruudenhullun ajatuksen myös toteuttanut sen. Syystä, että kokee rauhanasian niin merkitykselliseksi.