Lukemattomat klassikot hyllyissä

Kirsi     6.10.2015    

Kuinka monta klassikkoa vain kuvittelee lukeneensa? Tai teeskentelee lukeneensa…

Lukiessani Harper Leen kirjaa Kaikki taivaan linnut tajusin, että en ole lukenut lainkaan alkuperäistä klassikkoa Kuin surmaisi satakielen. Havainto oli siltä osin kiehtova, että minulla oli selvä muistikuva kirjasta. Olin varma, että olen jo kauan aikaa sitten lukenut kirjan. Olisin voinut kertoa pääosin mikä sen pointtikin oli.

Miten voin muistaa ihan selvästi lukeneeni jonkun kirjan vaikka en ole lukenut? Ja pystyn siitä silti jopa jollain tasolla keskustelemaan? Toki kirja on nyt ollut isosti jälleen keskustelussa, mutta silti. Vasta kirjaa lukiessa tajuaa tunnelmasta ja yksityiskohdista, että kirja on sittenkin lukematta ja se on enemmän kuin pelkkä ”juoni” tai ”pointti”.

Kaveri luki (pitkään!) Moby Dickiä. Kysyi, että olenko lukenut. Totesin, että olen tietysti lukenut, mutta siitä on tosi paljon aikaa. Saatoin vielä vähän ihmetellä kuinka hän lukee sitä vasta nyt viisikymppisenä. Kun tämä sitten ryhtyi puhumaan kirjasta tajusin, että en todellakaan ole lukenut kirjaa. Enkä pysty siitä oikeasti keskustelemaan. Jouduin myöntämään, että tämäkin klassikko on jäänyt lukematta.

Kolmas kerta toden sanoo. Hyllyssäni on Bret Easton Ellisin klassikkokirja Amerikan Psyko. Olenko lukenut sen? Tottahan toki! Itse asiassa en. Olen katsonut sen elokuvan. Kaikki vakuuttavat, että kirja on aivan eri asia. Niinhän se usein on. Menee siis lukulistalle.

Sen voin sentään myöntää ääneen, että Täällä Pohjantähden alla on edelleen klassikko, jota en ole lukenut ja jota en edes kuvittele lukeneeni. Joskus mieluusti kyllä luen. Mutta en vielä(kään).

Klassikoiden ollessa kyseessä pitää ehkä katsoa peiliinkin. Eivätkö ne ole vähän niitä, jotka ”pitäisi olla lukenut”? Saattaako se vaikuttaa siihen mitä vastaan kun kaveri kysyy olenko lukenut Moby Dickin? Enkö saattanutkin vastata myönteisesti tietäen, että en ole lukenut sitä ja toivoen, ettei kaveri kyselisi enempää eikä kirjan tyylistä tai sisällöstä keskusteltaisi enempää?

Voi olla.

Hyvä puoli tässä on toki se, että hyllystä löytyy siis vielä paljon luettavaa.