Matkalle, matkalla, matkalta

Kirsi     12.4.2023    

Avainsanat:

Matkalle

On tietysti typerää pakata matkalaukkuun pino painavia kirjoja, kun kännykän ja iPadin kautta koko maailman kirjasto olisi ulottuvilla ilman matkatavaroiden painorajoituksia. Vaikka lomassa kirjat ja lukeminen nyt ehkä ihan parasta ole, mutta melkein silti. En erityisesti pidä e-kirjoista, ruudun tuijottamista teen ihan tarpeeksi muutenkin. Kirja on pikemminkin tapa saada taukoa maailmasta, jossa on koko ajan mielipide ihan kaikkeen ja joka vaatii huutamista, vuorovaikutusta, väittelyä ja nokkeluutta. Fyysinen kirja vaatii näiden sijaan keskittymistä ja juuri siksi se on välineenä ylivertainen.

Äänikirjoja harrastan jo vähän enemmän. Kirjoja kuuntelen mieluusti samalla kun teen kotitöitä, kävelylenkkejä tai mökkimatkalla. Erityisesti bisneskirjat tai selfhelpit soljuvat mukavasti korvassa eikä haittaa, vaikka hetkeksi keskittyminen herpaantuisi. Samaten jotkut omaelämäkerralliset kirjat ovat äänikirjoina hienoja, jos kirjoittaja itse vielä lukee kirjan.

Silti. Fyysinen kirja on viipyilevä nautinto siinä missä digitaalinen muoto on hotkaistava välipala. Niinpä pakkaan matkalaukun täyteen kirjoja ja toivon, että 23 kilon raja matkatavaroissa ei ylity.

Kirjojen valinta on paras osa pakkaamista.

Nyt vajaan viikon Los Angelesin matkalle mukaan lähti mm. juuri ilmestynyt Georges Perecin suomennos Häviäminen (suom. Ville Keynäs), Sixten Korkmanin uusin Talous ja humanismi, Virginia Woolfin jo vähän aikaa lukemista odottanut novellikokoelma Monday or Tuesday, Jon Kabat-Zinnin uutta lukukertaa toivonut Falling Awake ja useamman kerran jo 3 seuraavan lukemista odottavan kirjan pinoon päässyt The Fran Lebowitz Reader. En tiedä miksi se väistää koko ajan lukemisen. Säästänkö sitä vai itseäni? 

Tietysti Los Angelesiin mukaan piti ottaa myös kaksi kappaletta Aino Frilanderin esikoiskirjaa Los Angeles esseet, jotta voimme mieheni kanssa lukea niitä juuri siellä ja yhtä aikaa. (Näistä pienen arvion kirjoitinkin jo Levottoman Instaan)

Matkalla

Lopulta luin matkalla aika vähän. Jo lentomatkalla luin Perecin, joka oli omanlainen kokemuksensa, kirjoitan siitä muutaman sanan vähän myöhemmin. Perillä aloitimme Los Angeles esseistä, joita ei tehnyt mieli hotkia kerralla vaan makustella matkan kokemusten kanssa yhtä aikaa. Ja tietysti heti ensimmäisenä päivänä menimme kirjakauppaan ja toisena toiseen kirjakauppaan. Ja viimeisenä päivänä vielä kirjakauppaan… Jotain olen jo oppinut. Siinä missä aikaisemmin raahasin ison ja painavan pinon uusia kirjoja matkoilta kotiin, otan nyt suurimmasta osasta kirjoista kuvat ja tilaan ne Amazonista, kun palaan kotiin. Ja kyllä, tiedän, mitä se tekee kirjakaupoille, mutta kenties Los Angeles ja sen asukkaat ovat vastuussa omien kirjakauppojensa kohtalosta?

Uusista kirjakaupoista ja näiden tavasta laittaa kirjoja esille voi kuitenkin tehdä löytöjä, joita ei kotioloissa tai Amazonin jo tutuiksi tulleista suosituksista löydä. Tällä kertaa mukaan tarttui mm. Paula Marantz Cohenin Talking Cure keskustelun taidosta, Robert D. Kaplanin The Tragic Mind – Fear, Fate, and The Burden of Power, Erich Frommin Escape from Freedom ja Dave Itzkoffin Robin (kirja näyttelijä, koomikko Robin Williamsin elämästä). Lisäksi käteen tarttui kiinnostava – en oikein tiedä mikä – Alice Notleyn Runes and Chords. Laitan tähän esimerkin kirjan taiteesta.

Kirjaa kuvaillaan takakannessa ”ephemeral and anarchic”. Kyse on iPadille piirretyistä kuvista, hahmotelmista, joissa yhdistetään sanaa ja kuvaa, jotka tämä on julkaissut Twitterissä. ”They defy containment and category, much like their creator – each second in a day, an afternoon or evening in Paris, a thought so transient it can only exist in the medium of social media.”

Tässä on jotain tosi inspiroivaa. Kuinka moneen tapa nähdä ja kokea taipuu. Ja kuinka monenlaisia kirjat voivat olla.

Matkalta

Suurin osa ”tuliaiskirjoista” on siis vasta tulossa. Kuten tämä David Graeberin kuoleman jälkeen ilmestynyt Pirate Enlightenment

Sheila Limingin Hanging Out – The Radical Power of Killing Time,

Clancy Martinin How not to Kill Yourself (ei pelkoa, mielen liikkeet sattuvat vain kiinnostamaan minua)

Paul Bloomin uusi Psych – The Story of Human Mind

ja Costica Bradatan: In Praise of Failure.

Arvioitu saapumispäivä huhtikuun 27. Matka siis tavallaan jatkuu edelleen.