Matt Haig – aito kirjailija-ihminen

Kirsi     5.6.2022     ,

Avainsanat:

Tämä kirjavieras tai oikeastaan kirjailijavieras ei ole uusi vaan kirjamessuille Aula & co:lle tehty haastattelu Matt Haigista.

Muutama sana vielä Matt Haigista. Haigin viimeisin kirja Keskiyön kirjasto on bestseller, ja syystä.

Kirja on tarina elämän merkityksestä ja merkityksellisyydestä, tarkoituksesta. Mutta se alkaa epätoivoisesta hetkestä Noran elämässä. Tämä kokee itsensä hyödyttömäksi ja elämän tarkoituksettomaksi: hän on työtön, eronnut, masentunut ja haluaa lopettaa elämänsä. Uusi alku löytyy kuitenkin kirjastosta.

Nora päätyy mutkien kautta kvanttifysiikan koukeroihin ja moniin vaihtoehtoisiin elämiinsä. Tavallaan tämä pääsee kokeilemaan erilaisia versioita omasta elämästään jos olisi tehnyt erilaisia valintoja. Ja lopulta tämä saa jäädä siihen, jonka kokee hyväksi. Kirjassa pohditaan sellaisia kysymyksiä kuin: mikä olisi parasta mitä elämässäsi voisi tapahtua, entä pahinta? Kirja käsittelee myös katumista.

En viitsi pilata kirjan loppua, mutta jonkinlaisena tiivistyksenä Haig tuntuu sanovan, että lopulta ihmisen elämän juoni on aika samankaltainen ihmisestä riippumatta: synnytään, sinnitellään ja kuollaan. Välissä on enemmän tai vähemmän rakkautta, työtä, pelkoja, iloa ja surua.

Perusjuonen sijaan elämän määrittää nykyhetki ja ne valinnat, joita tekee ponnistellessaan tarinassaan eteenpäin. Elämästä löytyy hetkiä ja valintoja, sisäisiä matkoja, jotka tekevät siitä ainutlaatuisen.

Haig on kirjoittanut muitakin varsin vaikuttavia kirjoja kuten esimerkiksi Syitä pysytellä hengissä ja Kuinka aika pysäytetään. Neuroottista ja hysteeristä elämää tämä käsittelee hyvin kirjassa Huomioita neuroottiselta planeetaltamme. Lohtua taas tarjoaa kirjassa The Comfort Book. Haig on itse kertonut, kuinka painiskelee sosiaalisen median kanssa, tavallaan tykkää sitten taas kuormittuu. Haig on myös harvinaisen avoin mieleen liittyvien haasteiden kanssa ja antaa esimerkillään vertaistukea monelle. Sanalla sanoen, harvinaisen aito kirjailija-ihminen.


Haigin instatili löytyy: @mattzhaig, viimeisin postaus on dramaattinen: I am alive.

Keskustelumme viime syksyltä voi katsoa täältä.